Nieuws
Schermafbeelding 2021 04 23 om 12 27 39
Ecologie

Onze gloednieuwe app is een feit!

Met de gloednieuwe app van Go Forest volg je op de voet welke impact ‘jouw’ boom aan de andere kant van de wereld maakt.

Live volgen hoeveel impact ‘jouw’ bomen maken op de planeet? Het heeft ons zweet en tranen gekost (no worries, geen bloed), maar Go Forest heeft een applicatie ontwikkeld die élke boom die we planten een eigen, uniek ID geeft. Maakt niet uit waar op onze aardbol hij staat, je ziet op je smartphone wie je boom heeft geplant, hoe snel hij groeit, hoeveel geschatte CO2 hij uit de lucht haalt,… Blockchain zorgt voor meer transparantie: geen enkele boom kan meer dan één heldhaftige geldschieter/boomschieter hebben.

Laat me dit artikel beginnen met een gewaagd statement: de komende jaren worden de belangrijkste uit de geschiedenis van de mensheid.

‘Is dat niet een beetje overdreven, Sarah? Ben je nu niet een klein beetje de drama queen aan het uithangen?’

Nee. Helaas niet. Als we klimaatneutraal willen zijn tegen 2050 en als we de klimaatopwarming onder de 1,5 graden houden, dan moet het nu gebeuren. Dan moeten we nu massaal veranderingen op de rails zetten. Fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energie. Ons wagenpark elektrificeren. Koolstof opvangen en afvangen.

Dat is wat we doen met Go Forest. We halen CO2 uit de atmosfeer door bomen te planten. We doen dat op de plekken waar de bomen de grootste impact hebben. Op de klimaatopwarming, op de biodiversiteit, op de jobcreatie en de levensstandaard van de lokale bevolking. Drie vliegen in één klap. Bomen planten is geen rocket science, maar blijft na al die eeuwen razend doeltreffend.

Op zoek naar betrouwbaarheid en transparantie

Go Forest, een dochteronderneming van klimaatexpert CO2logic, is een buitenbeentje. We zijn niet de enigen die bomen planten, gelukkig maar. Ngo’s doen fantastische dingen en boeken mooie resultaten, maar ze krijgen hun boodschap niet altijd tot bij de consumenten en de bedrijven. Wij merkten dat veel bedrijven hun steentje willen bijdragen aan een groenere wereld, maar dat ze niet goed weten hoé. We willen dat enorme potentieel aanboren. Go Forest aan de kant van de ondernemers. We maken bomen planten een deel van hun DNA. Planet en profit vloeken niet met elkaar, het kunnen twee handen op één buik zijn.

Wij willen muren neerhalen en bruggen bouwen. Tussen ondernemers en ngo’s, tussen België en de rest van de wereld, tussen ‘hier’ en ‘daar’. We zijn één planeet. De CO2-uitstoot trekt zich geen bal aan van grenzen van landen of continenten. Daarom planten we voornamelijk bomen in Peru of in Oeganda of in Armenië, waar één boom meer impact heeft dan hier in België en waar we voor hetzelfde geld veel meer bomen kunnen planten. Sluit zeker niet uit dat het belangrijk is om ook in eigen land nieuw bos te gaan creëren.

De globale aanpak confronteerde ons met een belangrijke uitdaging. Hoe kunnen bedrijven zeker zijn dat hun bomen ook effectief geplant worden? Hoe meten ze de impact van hun bomen? Hoe berekenen ze hun – opgepast, businessjargon! – return on investment op de planeet? De mensen die in Peru of Oeganda onze bomen planten, zijn stuk voor stuk gedreven mensen met een grote bekommernis voor hun leefomgeving. Maar het zijn geen wetenschappers die even snel berekenen hoeveel CO2 elke boom opneemt.

Daarom zijn we op zoek gegaan naar een innovatieve, transparante en betrouwbare, oplossing voor onze klanten.

Enter blockchain en Artificiële Intelligentie.

Dicht-bij-mijn-bed-show: een uniek ID voor jouw eigen boom

Onze bomenplanters nemen foto’s van elke boom. Die foto’s gaan naar een database, waar AI-algoritmes de beelden vertalen naar accurate data. Heb je bomen geplant met Go Forest? Dan log je gewoon in op ons portaal, en kan je in real time volgen welke impact jouw bomen maken.

  • Wie heeft ze geplant?
  • Wat voor bomen zijn het?
  • Waar staan ze precies?
  • Hoe groot zijn de bomen al?
  • Hoeveel CO2 halen ze uit de lucht?
  • Hoeveel fruit leveren ze op?
  • Hoeveel geld leveren ze op voor de lokale gemeenschap?

Zo krijgt élke boom zijn eigen, unieke ID. Bedrijven weten precies hoeveel impact hun bomen maken. Zelfs al groeien die ver weg in Zuid-Amerika of Afrika. Ze kunnen hun hele netwerk mee onderdompelen in de wondere wereld van Moeder Aarde, door bomen toe te wijzen aan medewerkers en klanten. Die krijgen dan allemaal ‘hun’ persoonlijke boom, die ze online zien groeien. Beeld je in dat je op de verpakking van een product een QR-code terugvindt die je rechtstreeks naar jouw eigen boom brengt. Met één simpele klik.

Voor veel mensen is de klimaatopwarming een ver-van-hun-bed-show. Met onze nieuwe applicatie brengen we daar verandering in. Je volgt je impact op de planeet zoals je je mails of de stand van je bankrekening checkt.

Bomen worden net als mensen.

De database waarin we de foto’s van al onze bomen opslaan, is in blockchain gecodeerd. Onuitwisbaar, en heel moeilijk om te kopiëren of te manipuleren. Elke boom heeft een uniek ID en unieke GPS-coördinaten. Geen énkele van de bomen die we planten, waar ook ter wereld, is toegewezen aan meer dan één bedrijf of één persoon. Net zoals geen twee mensen op de aardbol dezelfde identiteit hebben, willen we ook elk van de bomen die we planten een eigen, uniek digitaal paspoort geven.

Voor het registreren en identificeren van de bomen maken we gebruik van Stellar blockchain. Die is veel minder energieverslindend dan pakweg Bitcoin of Ethereum. Voor het online portaal kozen we dan weer bewust voor Microsoft Azure. Sinds dit jaar is Microsoft wereldwijd klimaatneutraal, tegen 2030 wil het bedrijf koolstofnegatief zijn. Het wil dan meer CO2 verwijderen uit de atmosfeer dan het uitstoot.

One hell of a ride richting 1 miljoen bomen

Go Forest werkte samen met de ngo Camino Verde uit Peru om de blockchainapp voor boom-per-boom rapportering op te zetten. De applicatie bouwden we in samenwerking met Aptus uit Kortrijk en BEXT360 uit Boston.

Zeven uur tijdsverschil met Peru, zes uur tijdsverschil met Boston, partners in verschillende continenten: de voorbije maanden waren one hell of a ride. We moesten ook onze bomenplanters op het veld sensibiliseren en opleiden, we moesten kenmerken van 500 verschillende boomsoorten in een database opslaan, we moesten een algoritme ontwikkelen om al die bomen en soorten te herkennen. Bloed was er niet bij, liters zweet en tranen wel.

Vandaag maakt ons project Madre de Dios, in het amazoneregenwoud in Peru, al gebruik van de applicatie. Oeganda zal binnenkort volgen. Het is de bedoeling dat elke gescreende ngo de applicatie kan gebruiken. De rapportage kan hen helpen om meer financiering op te halen en om de betrokkenheid van alle partijen te verhogen. Zo kunnen we nog veel meer impact creëren.

Op naar 1 miljoen nieuwe bomen.


Terug naar nieuws